Jos se toimii Alpeilla, se toimii Suomen katoilla – Petzl

Meillä AD-Turussa pyritään tarjoamaan parasta, ja kun saimme asiakkailtamme vinkin että Petzlin turvavarusteet olisivat kovaa kamaa, niin mehän otimme vinkistä vaarin. Vuoden 2016 kesästä lähtien meiltä on saanut tämän mainion ranskalaisvalmistajan tuotteita: suojakypäröitä, putoamissuojaimia ja otsavalaisimia. Petzlin huipputuotteiden nimiin vannoo moni niin ammatikseen kuin harrastuksekseen kiperissä paikoissa taiteileva.

Huippujen huipulla

Petzlin juuret ovat vankasti Alpeilla. Kaikki alkoi 30-luvulla, kun muuan Ferdinand Petzl halusi tutkia Crollesin alueen luolastoja, ja koska ei löytänyt sopivia varusteita, ryhtyi kehittämään sellaisia. Petzlin suurin tehdas ja korkeanpaikantyöskentelyn koulutuskeskus V.Axess sijaitsee edelleen Alppien laidalla Crollesissa, vuorten ja luolastojen ympäröimänä.

Petzl kehitti ensimmäisenä integroidun otsavalaisimen jo 1973, samoin kuin ensimmäiset LED-otsavalaisimet. Yrityksen kotisivuilta ja YouTube-kanavalta  löytyy huimia esimerkkejä käyttökohteista – tsekkaa vaikkapa tuulivoimalan huolto  ja Meaux’n katedraalin kattotyöt.

Petzlin tuotteet edustavat suunnittelultaan ja laadultaan maailman huippuluokkaa. Yritys on edelläkävijä ja pioneeri kolmella toimialallaan: korkeanpaikantyöskentely, kädet vapaana valaistus ja sporttikiipeily. Varusteita yhdistää kolme ominaisuutta: tehokkuus, käyttömukavuus ja turvallisuus. Näistä ei tingitä.

Myymäläpäällikön vinkit

Koska suomalaisen pitää kokeilla itse ennen kuin uskoo, myymäläpäällikkö kävi itse perehtymässä Petzl-putoamissuojaimien käyttöön. Kuva on Raision myymälästä. Vähän erilainen työpäivä.

Vili-valjaissa-240117

 

Huippasiko päästä? Mitä opit?

“Ei huipannut. Kiipeily, korkeat paikat ja omien rajojen kokeilu on aina ollut kiehtovaa. Koulutuksessa käytiin läpi suojainten perusominaisuuksia ja teorian jälkeen oppeja testattiin käytännössä. Roikuttiin köysien varassa ja kiipeiltiin kattoa muistuttavaa tasoa pitkin. Koulutuksessa muistutettiin turvatuotteiden vuosittaisen tarkastuksen merkityksestä ja siitä, kuinka suojaimia voidaan myös hyötykäyttää työn helpottamiseksi. Kyseessähän on kaksi eri kategoriaa: putoamisen estävä ja putoamiselta suojaava järjestelmä.

 

Millaisia ovat tyypilliset käyttökohteet? Entä oletko itse käyttänyt varusteita ja missä?

Kiipeilytuotteilla voi mennä etenkin paikkoihin, mihin nosturit eivät yllä tai mahdu. Putoamissuojainten peruskauraa ovat rakennusteollisuuden kohteet, tuulivoimaloiden huoltotyöt sekä katto- ja mastotyöskentely. Petzlin putoamissuojaimet ovat laajassa käytössä myös pelastuslaitoksilla. Meillä myytäviä, ammattilaisten putoamissuojaimia, olen itse käyttänyt puita kaadettaessa, eli kiipeilykaatojen yhteydessä.

 

Mitkä ovat sinun top 3 vinkkiä turvalliseen kattotyöskentelyyn?

1) Tiedä mitä teet

2) Varmista että varusteet ovat turvalliset ja oikein mitoitetut

3) Työskentele parin kanssa

 

Näillä pääsee jo pitkälle. Vai pitäisikö sanoa korkealle?